duminică, 16 decembrie 2007

Bruce Sterling – Articolele ştiinţifice

În iarna anului 2000, mulţumită unui bun prieten, Liviu Moldovan, am ajuns la Indexul Online al lui Bruce Sterling. Aici, prin grija lui 'Chairman' Bruce, se găseau spre lectură gratuită cîteva serii de articole pe care le publicase în reviste precum Wired sau SF Eye, precum şi discursuri şi interviuri. Aşa am căpătat o idee despre cum ar trebui să fie structurat un site de autor, iar Ţesătorul a profitat din plin. Dar asta e altă poveste.

Dintre articole, m-au tentat cel mai mult unele ştiinţifice, pe care Bruce Sterling le publicase în revista Fantasy & Science Fiction între anii 1992 şi 1994. Pe două dintre ele chiar le citisem cu cîţiva ani înainte. Ulterior, ca să nu ajung printre cei cu ochii arşi de prea multe lecturi la monitor, domnul Horia Nicola Ursu mi-a trimis cadou volume tipărite cu întreaga colecţie. Şi, în vara lui 2002, le-am citit pe cele de popularizarea ştiinţei.

Permiteţi-mi să fac aici o confesiune: în copilărie am urmărit cu ardoare serialele ştiinţifice realizate şi prezentate de Carl Sagan, James Burke şi David Attenborough. Poate de aceea mi se par demne de respect nu numai lucrările ştiinţifice scrise într-un jargon profesional, pe care nu le pot înţelege decît specialiştii din acel domeniu, ci şi articolele de popularizare, care trebuie să expună un concept sau o teorie într-un mod atrăgător şi care să fie uşor de înţeles de către nespecialişti. Bruce Sterling scrie asemenea articole de popularizare cu eleganţă de artist.

"Outer Cyberspace", spre exemplu, discută cursa spaţială ca versiune sportivă a cursei înarmărilor, apoi schimbarea proiectelor spaţiale odată cu încheierea Războiului Rece, şi se încheie cu propunerea de a descentraliza şi informatiza explorarea Sistemului Solar.

"Buckymania" m-a făcut să regret că nu l-am avut pe Bruce Sterling profesor în liceu. A fost prima oară cînd cineva mi-a prezentat o chestiune legată de chimia organică în aşa fel încît să mi se pară interesantă. E vorba despre super-molecule formate din atomi de carbon, structurate cam ca nişte mingi de fotbal, şi cu proprietăţi care de care mai interesante.

"Think of the Prestige" prezintă retrospectiv cariera unui specialist în balistică, Gerald Vincent Bull, al cărui vis de o viaţă a fost să lanseze sateliţi pe orbită cu ajutorul unui tun gigantic. Spre deosebire de Jules Verne, Bull n-a scris un roman, ci a pus la punct firme şi proiecte colosale.

"Artificial Life" prezintă pentru neiniţiaţi un domeniu neobişnuit al simulărilor pe calculator. În contrast cu proiectele din domeniul inteligenţei artificiale, viaţa artificială caută să pornească de jos în sus, de la principii simple ce pot fi modelate matematic. Şi, lucru demn de laudă, Bruce Sterling le oferă surse bibliografice, fotografice şi de Internet celor dornici să se familiarizeze mai mult cu acest domeniu.

"Internet" prezintă o scurtă istorie a Internetului, de la proiectul unei reţele de comunicare descentralizată, aptă să funcţioneze în cazul unui atac nuclear masiv (circa 1964) pînă la răspîndirea ubicuă a conexiunilor, site-urilor şi adreselor e-mail (circa 1990).

"Magnetic Vision" aduce în prim-plan tehnologia imaginilor prin rezonanţă magnetică, iar Bruce Sterling compară această metodă cu altele mai vechi, precum razele Roentgen, apoi discută posibile alte utilizări ale MRI, aflate pe atunci în stadiul de proiect.

"Superglue" ne informează despre istoria, compoziţia chimică şi condiţiile de reacţie ale lipiciului-minune care în ultimul timp a ajuns să fie atît de răspîndit. Aşa am aflat, spre exemplu, din ce motive e mai bine să umezesc suprafeţele pe care urmează să le lipesc cu Superglue, mai degrabă decît să le şterg de umezeală.

"Creation Science" prezintă domeniul 'de frontieră' al ştiinţei creaţioniste, care caută să împace sub o formă sau alta textul biblic al Genezei şi dovezile furnizate de geologie şi astronomie pentru a crea explicaţii ale existenţei Universului diferite de acelea acceptate în comunitatea ştiinţifică. Bruce Sterling îşi ajută cititorii să înţeleagă şi punctul de vedere al acestei grupări, construind prin extrapolare o lume nu prea îndepărtată în timp în care nici savanţii 'ortodocşi' nu mai primesc burse de cercetare ori premii Nobel pentru că toate acestea sînt monopolizate de Inteligenţe Artificiale super-raţionale.

"Robotica '93" prezintă domeniul roboţilor, membrele robotice şi artificiale, ocupaţiile roboţilor industriali şi licitaţiile pentru roboţi-jucărie de acum cîteva decenii.

"Watching the Clouds" ni-l arată pe Bruce Sterling la lucru, la jumătatea drumului între documentarea ştiinţifică şi publicarea unui roman despre fenomene meteorologice scăpate de sub control. Articolul prezintă un istoric al studiilor despre nori, o clasificare a tipurilor de nori, modul în care aceştia se formează şi evoluează, rolul pe care îl joacă în dinamica atmosferei. (Cît despre romanul la scrierea căruia a ajutat această documentare, Heavy Weather, am să vi-l prezint cît de curînd.)

"Spires on the Skyline", în buna tradiţie eseistică a lui Isaac Asimov, porneşte de la turnurile şi antenele pe care le întîlnim la tot pasul. 'Chairman' Bruce explică apoi despre spectrul electromagnetic, despre benzile de frecvenţe, despre autorităţile care administrează aceste domenii la nivel internaţional şi naţional. De aici, autorul trece la descrierea tipurilor de antene şi la legăturile dintre funcţia unei antene şi forma ei, iar în cele din urmă la prezentarea Reversului Negroponte: televiziunea trece pe cablu, telefoanele se dispensează de fire.

"The New Cryptography" prezintă într-o formă succintă chestiuni legate de criptografie (ştiinţa formării mesajelor cifrate) şi criptanaliză (ştiinţa descifrării acestora). Sterling trece în revistă aplicaţiile militare, din domeniul agenţiilor de informaţii, din domeniul softurilor de criptare şi al criptografiei cu cheie publică, pînă la posibilitatea contractelor electronice şi al valutei electronice anonime şi nedetectabile.

"The Dead Collider" este istoria unui proiect gigantic, un super-accelerator de particule care s-a dovedit a fi atît de costisitor încît construcţia lui a fost abandonată la jumătate.

Iar ultimul articol, "Bitter Resistance", ne face cunoştinţă cu bacteriile, cu metodele prin care antibioticele le distrug, şi cu modurile în care bacteriile au evoluat pentru a contracara antibioticele. Perspectiva pe termen mediu este mai degrabă sumbră, şi Bruce Sterling prevede că vom reveni la condiţiile de mortalitate dinaintea apariţiei antibioticelor.

Dar, decît să intru în detalii, prefer să vă invit să citiţi la http://www.chriswaltrip.com/sterling/science.html articolele pe care vi le-am prezentat. Pe de o parte, acestea sînt cea mai bună metodă de a afla cum autorii de literatură cyberpunk se bazează nu numai pe imaginaţie debordantă şi stil literar, ci şi pe o minuţioasă documentare ştiinţifică. Pe de altă parte, veţi putea vedea în ce fel s-au adaptat aceşti autori într-o perioadă în care autorităţile au acuzat genul cyberpunk că instigă adolescenţii să comită infracţiuni cu ajutorul calculatoarelor. Dar despre această problemă vom discuta mai multe într-un articol dedicat volumului The Hacker Crackdown.

(P.S. Fie că îmi scrieţi numele Pîtea, Pitea, Patea sau Pâtea, vă invit să îmi vizitaţi pagina neoficială de web la adresa: http://www.geocities.com/themaddancinggod/Indexr.htm . Lectură plăcută!)
Posted by Picasa

Niciun comentariu: