vineri, 18 iulie 2008

John Farndon - "Secretele Chinei" (2007)

În iunie 2008, am cumpărat, împreună cu "Ziarul financiar", o carte cu un titlu atrăgător: Secretele Chinei - Ascensiunea unei noi superputeri mondiale. Am fost plăcut surprins să constat că avea un subiect interesant şi că era scrisă într-o manieră accesibilă, drept pentru care am parcurs-o în trei şedinţe de lectură.

Cartea lui John Farndon examinează cîteva aspecte privitoare la istoria recentă a Chinei (de la moartea lui Mao Zedong încoace) în capitole concise, bine susţinute cu statistici, grafice şi exemplificări. Aceste capitole se referă la enorma dezvoltare economică pe care a cunoscut-o China în ultimul timp, la efectele sociale ale acestei dezvoltări în mediul urban, respectiv în cel rural, la schimbările politice, la relaţiile cu Japonia, Taiwanul şi Hong Kongul. Alte capitole tratează despre poluare, despre pregătirea Olimpiadei din 2008 şi despre tinerele generaţii apărute în urma politicii copilului unic şi influenţate de răspîndirea calculatoarelor şi a Internetului.

Ceea ce m-a impresionat (pe lîngă cartea în sine) a fost apendicele dedicat cadrului istoric al Chinei. Pe mai puţin de cincizeci de pagini, autorul prezintă istoria multi-milenară a poporului chinez, cadrul natural, limba, precum şi evoluţia artelor în China. De asemenea, acest apendice este plasat strategic - cei ce vor să afle numai informaţiile despre China contemporană îl pot ignora, cei cărora aceste informaţii li se par plictisitoare îl pot abandona fără să piardă elementele interesante din cartea propriu-zisă, iar cei care îl găsesc demn de interes îl pot parcurge pe îndelete.

Traducerea volumului a fost bună, iar redactarea literară - rezonabilă. Tehnoredactarea cărţii este făcută în aşa fel încît lectura e uşoară şi agreabilă.

Pe ansamblu, volumul Secretele Chinei mi-a oferit exact ceea ce doresc de la o carte de non-ficţiune: o prezentare sintetică foarte clară şi accesibilă a unui subiect cu care nu eram familiarizat. John Farndon a realizat asta cu eleganţă.

(P.S. Fie că îmi scrieţi numele Pîtea, Pitea, Patea sau Pâtea, vă invit să îmi vizitaţi pagina neoficială de web la adresa: http://www.geocities.com/themaddancinggod/Indexr.htm . Lectură plăcută!)
Posted by Picasa

Niciun comentariu: