Spre finalul lunii noiembrie 2016, la Iași, cu ocazia unui festival dedicat Teodorenilor, am achiziționat un exemplar dintr-un volum de nonficțiune al domnului Dănuț Ungureanu, Autor de unul singur - rețete pentru scrierea creativă (Editura Tritonic, București, 2016). Am primit autograf cu dedicație din partea autorului și am parcurs-o în aceeași zi.
Să vă spun și dumneavoastră despre ce este vorba:
Autor de unul singur li se adresează scriitorilor începători, cu speranța că îi va ajuta să treacă mai ușor peste dificultățile planificării, scrierii și revizuirii proiectelor literare - inclusiv a celor de anvergura unui roman. Volumul este structurat în părți și secțiuni, ceea ce face lectura ușoară, iar referirea la o secțiune anume sau revizitarea unei porțiuni ori a alteia a lucrării sunt lesnicioase.
În "Cuvântul înainte", domnul Ungureanu ne informează, cu autoironia sa binecunoscută, despre ceea ce nu este și ceea ce este Autor de unul singur.
Partea întîi prezintă "Introducerea". Astfel, autorul ne arată primii pași ai proiectului literar - ideea zero, scrierea unui sinopsis, realizarea fișelor biografice ale personajelor, documentarea, scrierea unui început captivant, respectiv găsirea unui titlu adecvat și percutant.
Partea a doua abordează "Cuprinsul". În diversele secțiuni, domnul Ungureanu ne informează despre conturarea lumilor ficționale, despre structurarea intrigii, despre selectarea punctului de vedere pentru narațiune, despre alegerea dimensiunii textului, despre utilizarea personajelor în intrigă, apoi despre dialog, despre descrieri, despre gestionarea noilor idei apărute pe parcursul scrierii primei versiuni. Și, cum domnul Ungureanu este un scriitor cu multe cărți publicate, ne învață chiar și cum să abordăm crizele de inspirație.
Partea a treia, "Încheierea", îmbină metode pentru ducerea scrierii primei versiuni la bun sfârșit (cu un deznodământ bine construit), sfaturi referitoare la revizuire și sugestii privitoare la etapele pregătitoare publicării lucrării.
Nu putea să lipsească din cuprins o parte dedicată literaturii științifico-fantastice, "Addenda sefe". Pe scurt, domnul Ungureanu abordează construirea lumilor ficționale fantastice și SF, chestiunea utilizării personajelor umane și nonumane, documentarea în privința chestiunilor științifice și tehnologice, respectiv tratarea utopiei și a distopiei. La final, autorul își prezintă concluziile sub titlul "Textul trece, întrebările rămân..."
Dintre calitățile care recomandă Autor de unul singur, aș aminti buna organizare a materialului prezentat (domnul Ungureanu înțelege foarte bine că scrierea este un proces), discursul accesibil, la nivelul puterii de înțelegere a cititorului obișnuit, rezumatele cu idei importante (plasate strategic în text și evidențiate în casete gri), concizia (întreaga carte are puțin peste o sută de pagini) și... prețul accesibil. Autorul izbutește de minune să îi informeze pe cititori într-o manieră relevantă și agreabilă, iar lucrarea e ușor de consultat de către scriitorii aflați în impas într-un punct sau altul al procesului creativ.
Prin urmare, vă recomand și dumneavoastră Autor de unul singur. În ceea ce mă privește, am să parcurg în curînd o altă carte recentă a aceluiași autor, Noaptea în oraș, fără părinți. Dar despre aceea vă voi relata cu alt prilej.
Un comentariu:
Pare cea mai utila carte despre care am auzit pana acum. Am avut de multe ori tentativa de a-mi publica anumite creatii. Unele am reusit sa le public in volume colective, cu altele...m-am "innecat la mal".
Trimiteți un comentariu