vineri, 8 iunie 2012

Prima cronică a romanului "Anul terminal"

Astăzi, 8 iunie 2012, în ediţia electronică a săptămînalului "Observator cultural", a apărut prima cronică a romanului Anul terminal. Cronica a fost scrisă de criticul literar Cătălin Badea-Gheracostea şi publicată în cadrul rubricii sale săptămînale "SFada cu literatura". Sînt deosebit de onorat de numeroasele aprecieri pozitive din "Dragoste, metamfetamină şi explozii 'terminale' " şi, în cele ce urmează, vă invit să parcurgeţi un scurt fragment:

"Romanul Anul terminal, cel de-al doilea sub semnătura lui Florin Pîtea, este o astfel de carte care asigură o doză de normalitate polemică. Fixat în lumea post-cyberpunk atît de bine schiţată în anumite povestiri din culegerile An/Organic şi Necropolis, pe deplin construită în romanul Gangland, noul roman al lui Florin Pîtea are o cu totul altă miză decît scrierile care l-au precedat. Dacă în povestiri şi, apoi, în Gangland, cititorului i se oferea crearea şi rezolvarea de conflicte într-o lume în care relaţiile dintre oameni şi inteligenţe artificiale, dintre corp şi minte, dintre percepţie şi înţelegere, dintre scopul existenţei şi mijloacele de a exista, erau trecute de autor prin grila unor reţete de gen pe care talentul său reuşea să le scoată din clişeu, în Anul terminal, Florin Pîtea ia de la sine înţeleasă, şi bine face, zic eu, „cultura cyber“, „ideologia post-“, cuprinse în enciclopedia fiecărui cititor al său, iar rezultatul este un roman de dragoste care este simultan un roman de personaj şi unul experimental, toate cuprinse într-un pulp cu mare potenţial de piaţă." ("Observator cultural", nr. 627, din 7.06.2012)


(P.S. Romanul Anul terminal poate fi comandat acum online de pe site-ul Editurii Audiosfera, aici. Fie că îmi scrieţi numele Pîtea, Pitea, Patea sau Pâtea, vă invit să îmi vizitaţi pagina oficială de web la adresa: http://sites.google.com/site/florinpitea/. Lectură plăcută!)

Niciun comentariu: