sâmbătă, 13 aprilie 2013

O veste îmbucurătoare

Pe data de 6 aprilie, 2013, pe blogul Cititor SF a fost iniţiat un sondaj de opinie referitor la cel mai popular roman SF publicat de o autoare sau un autor din România. După o săptămînă, într-un amplu articol de pe acelaşi blog, au fost anunţate şi discutate rezultatele sondajului.

Au fost luaţi în considerare mai mulţi factori, printre care nota medie obţinută de fiecare roman pe Goodreads, numărul recenziilor pe Goodreads, numărul voturilor de pe Goodreads şi numărul voturilor de pe Facebook. Acest ultim factor a dus la includerea în articol a următoarei secţiuni:

"Un scriitor popular

În privinţa rezultatelor, după cum se vede Anul Terminal se detaşează clar de restul cărţilor. Asta pentru că Florin Pîtea a făcut reclamă sondajului pe pagina proprie de Facebook şi a îndemna lumea să-şi exprime părerile (însă fără să amintească de Anul Terminal). Şi lumea a votat şi a arătat încă o dată că Florin Pîtea este extrem de iubit şi apreciat, ca şi om, scriitor şi dascăl. Şi în plus este foarte activ pe Facebook, de departe cel mai prezent pe Facebook dintre toţi scriitori nominalizaţi. Încă o dovadă a ceea ce înseamnă o prezenţă online activă pentru un scriitor şi bravo lui Florin Pîtea pentru că a reuşit să se adapteze atât de bine vremurilor. Vă daţi seama câte voturi ar fi avut dacă chiar ar fi îndemnat lumea să voteze Anul Terminal, cum se întâmplă la premiile Hugo. Şi cât de uşor îi este unui scriitor de SF cu prezenţă online serioasă să-şi îndemn fanii să-i nominalizeze lucrările, chiar în condiţiile achitării unei taxe. Anul Terminal are şi cele mai multe voturi pe Goodreads, dar faptul că doar unul dintre votaţi are cartea trecută printre cele citite mă face să mă întreb dacă ceilalţi au citit cartea sau doar îl iubesc mult pe Florin Pîtea. Din păcate Facebook-ul nu ne oferă această posibilitate de verificare, dar şi dacă nu toţi care au votat Anul Terminal au şi citit cartea, rămâne faptul că Florin Pîtea este un scriitor extrem de popular."

Cum, de la Cory Doctorow citire, cel mai mare duşman al unui artist nu este pirateria, ci obscuritatea, am apreciat foarte mult cele de mai sus. Ţin să le mulţumesc organizatorilor acestui sondaj de opinie, precum şi tuturor celor care au votat (fie pentru Anul terminal, fie pentru celelalte romane SF româneşti din 2012). Sper să ne vedem şi anul acesta la noi lansări de carte.

În altă ordine de idei, vestea de pe Cititor SF se corelează foarte frumos cu împlinirea a 80 000 de vizite la Ţesătorul.

(P.S. Ediţia a doua a romanului meu Anul terminal poate fi comandată online, urmînd sugestiile de pe această pagină. Fie că îmi scrieţi numele Pîtea, Pitea, Patea sau Pâtea, vă invit să îmi vizitaţi pagina oficială de web la adresa: http://sites.google.com/site/florinpitea/. Lectură plăcută!)  


Niciun comentariu: