Joi, 13 martie 2014, am asistat la lansarea volumului de debut al domnului Eugen Lenghel. Evenimentul a fost agreabil, prilej de revedere cu vechi prieteni şi de întîlnit persoane noi şi interesante. Au vorbit scriitorul Dănuţ Ungureanu, editorul Bogdan Hrib şi autorul. Printre participanţi s-au aflat Monica Ramirez, Ovidiu Petcu, Marian Truţă, Mihail Grămescu şi Lucian Cristian Oancea. După lansare am citit şi volumul.
Şi iată ce am aflat:
9 istorii reutilizate (Editura Tritonic, Bucureşti, 2014) este o colecţie care acoperă mai bine de un sfert de secol de activitate literară - de la povestirea de debut a autorului, apărută la finalul anilor 1980 în Almanah Anticipaţia, pînă la texte recente, lansate în reviste electronice în urmă cu cîteva luni. Schiţele şi povestirile reunite în acest volum se încadrează în mai multe subspecii literare, de la SF la literatura realistă, trecînd prin fantastic.
"Istorii reutilizate", schiţa care deschide volumul, este o satiră la adresa concursurilor de literatură SF, a restricţiilor impuse de jurii şi a lipsei de originalitate a unora dintre participanţi.
"Rosenau, sânge de dimineaţă" este o povestire realistă despre un ofiţer de poliţie aflat în vacanţă la Râşnov şi o mică enigmă legată de vitezomani şi de vitrine sparte. Ca în textele poliţiste clasice, protagonistul culege indicii, iar în cele din urmă soluţionează enigma.
"Optimism de împrumut" este o schiţă inspirată de încălzirea globală şi de apariţia fenomenelor meteorologice extreme. În acest caz, protagonistul foloseşte o dronă pentru a descoperi cauza unor indundaţii locale şi a salva un proiect de construcţii.
"Ambasada roboţilor" e un text mai amplu, cu cîteva planuri narative. Intriga este confuză pe alocuri, însă elementul principal pare să fie efortul autorităţilor naţionale de a ascunde dovezile unei iminente invazii extraterestre, dejucat de un pilot militar care doreşte să informeze publicul larg.
"Moş Timp" e o povestire SF despre călătorii în timp. Mai exact, protagonistul, Mihai, caută să descopere metode prin care timpul să poată fi oprit - sau inversat. Din păcate, succesul eforturilor sale de decenii nu îi aduce rezultatele scontate.
"Dacă timpul ar curge" tratează tot despre experimente referitoare la natura timpului, însă de această dată la bordul unei nave spaţiale. Intriga include şi episoade legate de căutarea vieţii inteligente pe alte planete, însă textul se încheie într-un punct incert.
"Exo, carte de bucate" continuă tema explorării altor planete. Protagonistul-narator relatează cum a eşuat pe planeta extrasolară Hefaistos, cum a încercat să-şi repare naveta pentru a se putea întoarce la nava-mamă şi cum s-a confruntat cu vietăţile locale.
"Fermierul virtual" e o felie de viaţă contemporană despre un personaj din România, George Florescu, care ajunge să ducă un trai îmbelşugat cu ajutorul jocurilor online. Din păcate, activităţile sale ilicite atrag atenţia autorităţilor, iar protagonistul încearcă să scape de rigorile legii.
"O lume magică" este nu atît o povestire cît un început de roman fantastic plasat la Braşov. Intriga implică o pălărie magică, ce poate transfera conştiinţe dintr-un corp în altul, vampiri şi moroi. Din păcate, după ce construieşte premisele unui conflict, textul se termină fără a finaliza conflictul.
Pe ansamblu, 9 istorii reutilizate reprezintă un volum de calitate medie, scris clar, însă lipsit de texte care să îndemne la o a doua lectură. Ilustraţia copertei este atractivă, dar parcă aş fi preferat un conţinut pe măsură. Redactarea literară lasă de dorit pe alocuri. Tehnoredactarea, în schimb, este aerisită, cu o bună paginare şi cu litere prietenoase. Autorul şi editura merită felicitări pentru o carte realizată la un nivel decent, iar cititorii pot spera că volumul următor al domnului Eugen Lenghel va fi şi mai bun.
(P.S. Ediţia a doua a romanelor mele Gangland şi Anul terminal poate fi comandată online, urmînd sugestiile de pe această pagină. Fie că îmi scrieţi numele Pîtea, Pitea, Patea sau Pâtea, vă invit să îmi vizitaţi pagina oficială de web la adresa: http://sites.google.com/site/florinpitea/. Lectură plăcută!)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu