miercuri, 10 iulie 2013

Ian Watson & Ian Whates, "The Mammoth Book of SF Wars" (2012)

La sfîrşitul lunii mai 2012, laolaltă cu antologia The Mammoth Book of Steampunk, am achiziţionat de la importatorii mei preferaţi de la Nautilus un alt volum respectabil, îngrijit de Ian Watson şi de Ian Whates şi intitulat The Mammoth Book of SF Wars (Colecţia Robinson, Editura Constable & Robinson, Londra, 2012). De parcurs, l-am parcurs abia în iunie-iulie 2013, ispitit fiind să am o perioadă în care să parcurg mai multe asemenea antologii la rînd.

Să vă spun şi dumneavoastră ce am aflat:

Antologia începe cu o introducere în care Watson şi Whates prezintă relaţia dintre războaie şi dezvoltarea civilizaţiilor, tema războiului în SF şi procesul de selecţie al textelor din volum.

Prima povestire se intitulează "Peacekeeper" şi a fost scrisă de Mike Resnick şi Brad R. Torgersen. Protagonistul-narator, sergentul Colford, se află într-o misiune de menţinere a păcii pe o planetă exotică, însă, după ce este răpit şi încarcerat de localnici o perioadă, ajunge să înţeleagă că adevăraţii duşmani sînt extratereştrii care l-au adus acolo, mai degrabă decît băştinaşii.

"From out of the Sun, Endlessly Singing" de Simon R. Green este una dintre cele mai bune povestiri din volum - un excelent omagiu adus lui Cordwainer Smith şi seriei acestuia despre Lorzii Instrumentalităţii. Într-un viitor îndepărtat, o invazie extraterestră este oprită de Lorzii nemuritori care veghează asupra omenirii - iar planul lor e creativ, surprinzător şi de mare efect.

"All for Love" de Algys Budrys prezintă o invazie extraterestră în care astronave uriaşe au aterizat, iar oamenii au fost decimaţi de către invadatori şi siliţi să se ascundă în galerii subterane. Protagonistul, Malachi Runner, conduce o misiune sinucigaşă, la bordul unui vehicul bine camuflat, şi detonează o încărcătură explozivă pentru a destabiliza şi răsturna una dintre nave. Iar în fundal mai complică lucrurile un triunghi amoros...

"The War Artist" de Tony Ballantyne este o povestire satirică, relatată la persoana întîi de un artist al viitorului care e trimis în teatre de război pentru a realiza lucrări grafice propagandistice. Numai că, pe teren în Italia, Brian Garlick descoperă că blocajele informaţionale care distrug ba economia unei ţări, ba societatea alteia sînt cauzate chiar de către forţele de menţinerea păcii. Iar lucrările sale grafice ajung să se schimbe radical.

"The War Memorial" de Allen Steele este o schiţă amară despre un conflict armat pe Lună. Unul dintre soldaţi suferă o avarie a calculatorului care îi coordona costumul, rămîne blocat în mijlocul unei bătălii şi piere, iar învingătorii îl lasă proţăpit pe cîmpul de luptă, ca monument al bătăliei.

"Politics" de Elizabeth Moon este relatată din punctul de vedere al unui puşcaş marin, Gunny Vargas, trimis cu o companie pe o planetă străină ca să apere o zonă împotriva unor combatanţi extratereştri. Dar zona adăposteşte vila de lux a unui potentat, iar sforăriile politice interferează cu strategia militară. Şi Gunny ajunge să aibă de plătit o poliţă personală sau două.

"Arena" de Frederic Brown este o povestire clasică a operei spaţiale militariste. Într-un conflict major al omenirii împotriva unor invadatori extratereştri, un pilot, Carson, şi un extraterestru sferic sînt plasaţi într-o arenă cu nisip albastru, separaţi de un cîmp de forţă şi convinşi să lupte unul cu celălalt pentru a determina astfel soarta întregului război. Extraterestrul e telepat şi încrîncenat. Carson e inteligent şi adaptabil. "Arena" e de neuitat.

"Peacekeeping Mission" de Laura Resnick este o povestire satirică în care conflictele perpetue din Orientul Mijlociu sînt plasate în America de Nord, într-o realitate paralelă în care americanii şi canadienii se duşmănesc şi se decimează reciproc. Fireşte, coaliţii israeliano-palestiniene trimit negociatori, mediatori şi forţe de menţinere a păcii pentru a aplana conflictele.

"The Peacemaker" de Fred Saberhagen este tot o poveste despre un negociator. Carr încearcă să convingă o forţă de invazie constituită din roboţi străvechi şi alienaţi să lase în pace coloniile umane. Soluţia găsită de el e bizară - şi eficientă.

"Junked" de Andy Remic este povestea unui trio de asasini trimişi să-l ucidă pe un general. Cei trei descoperă că generalul se poate transfera dintr-un corp în altul, ca un demon posesiv, cu ajutorul nanotehnologiei, iar misiunea lor e mult mai dificilă decît îşi imaginaseră iniţial.

"The Liberation of Earth" de William Tenn este o povestire satirică relatată de un locuitor sărman şi neinstruit din viitorul îndepărtat al Pămîntului. Pe rînd, două rase extraterestre trimit trupe de ocupaţie pe Pămînt, iar omenirea se vede decimată şi sărăcită de aceste eliberări succesive - căci discursurile propagandistice ale ocupanţilor nu pot ascunde spolierea şi deteriorarea mediului. Pleacă ai noştri, vin ai noştri...

"A Clean Escape" de John Kessel este o povestire amară despre o psihiatră, dr. Evans, şi pacientul ei, un bătrîn care suferă de sindromul lui Korsakov. Ea e din ce în ce mai frustrată şi mai agresivă, convinsă că pacientul se preface şi că, dacă l-ar supune unor ameninţări destul de serioase, acesta ar renunţa la simulare şi şi-ar relua rolul responsabil. Şi dacă pacientul ar fi preşedintele Statelor Unite, retras într-un buncăr, după un război nuclear devastator?

"Storming Hell" de John Lambshead este o bijuterie literară încîntătoare - o combinaţie de steampunk şi operă spaţială în care navele din Marina Regală Britanică, echipate cu plăci de cavorită, călătoresc spre alte planete şi poartă bătălii împotriva vaselor de piraţi. Ca atmosferă, povestirea aduce cu filmul de animaţie Treasure Planet. Am remarcat atît stilul îngrijit, pastişă a naraţiunilor victoriene la persoana întîi, cît şi conexiunile intertextuale cu Primii oameni în Lună de H.G. Wells.

"Solidarity" de Walter Jon Williams este o nuvelă plasată în universul trilogiei "Prăbuşirea Imperiului Groazei". Protagonista, Caroline, Lady Sylla, se află cu o mică echipă operaţională pe o planetă care tocmai a fost invadată de naxizi. Folosindu-şi talentele diplomatice, protagonista reuşeşte să-i mobilizeze la lupta pentru rezistenţă pe cîţiva dintre politicienii şi interlopii locali.

"The Price" de Michael Z. Williamson prezintă povestea unui mic grup de luptători dintr-un război spaţial, trimis să saboteze cîteva obiective de importanţă tactică. Preţul pe care-l plătesc personajele este imens.

"The Horars of War" de Gene Wolfe prezintă un alt tip de conflict - un război în junglă, cu tranşee şi sîrmă ghimpată şi noroi, parţial inspirat de experienţa autorului în Războiul din Coreea. Bună parte dintre combatanţi sînt ciborgi - cu excepţia protagonistului.

"The Traitor" de David Weber combină SF-ul, literatura de război şi literatura western. Tancuri colosale, inteligente, se urmăresc prin munţi, cu viclenie şi fără îndurare, într-un duel pe viaţă şi pe moarte. Iar motivaţia celui urmărit este surprinzătoare şi emoţionantă.

"The Game of Rat and Dragon" de Cordwainer Smith este o povestire clasică a literaturii SF - un episod al colonizării spaţiului în care astronavele omenirii sînt protejate împotriva unor entităţi extraterestre vorace, din adîncurile cosmosului, cu ajutorul unor telepaţi şi a unor pisici antrenate special. (În România, această povestire a fost tradusă de domnul Mihai-Dan Pavelescu.)

"Caught in the Crossfire" de David Drake prezintă o altă faţetă a războiului - ostaticii civili agresaţi şi uneori  ucişi de către soldaţii uneia sau alteia dintre tabere. Numai că uneori civilii care nu mai au nimic de pierdut, cum este protagonista Margritte, se transformă în partizani...

"The Rhine's World Incident" de Neal Asher este un SF militarist cu inserţii cyberpunk. Un comando terorist distruge cu explozibili un obiectiv strategic de pe Lumea lui Rhine, însă agenţii speciali ai civilizaţiei Polity îi depistează şi-i extermină în timp record.

"Winning Peace" de Paul McAuley tratează despre un episod dintr-un conflict în care omenirea s-a scindat în două facţiuni, Alianţa şi Colectivul, iar protagonistul Carver White, prizonier de război vîndut în sclavie, trebuie să conceapă un plan de evadare cu şanse de succes. Din fericire, o călătorie menită să recupereze un străvechi artefact extraterestru din atmosfera superioară a unei pitice brune îi oferă prilejul dorit.

"Time Piece" de Joe Haldeman este povestirea din care ulterior s-au dezvoltat romanele Forever War şi Forever Free. Protagonistul-narator, Pancho, este un veteran al unor războaie spaţiale purtate în astronave ce călătoresc cu viteze relativiste, iar dilatarea timpului l-a împins la multe milenii în viitor, aşa încît o eventuală lăsare la vatră şi reintegrare în societatea civilă devine din ce în ce mai improbabilă.

"The Wake" de Dan Abnett este o povestire foarte de efect, relatată la persoana întîi. Cîţiva soldaţi dintr-o companie pierd un camarad şi organizează un priveghi la sicriul acestuia. După cîteva discursuri şi cîteva pahare, lucrurile o iau razna, căci cadavrul a dispărut din sicriu, iar prin organele clonate din camera frigorifică a dat buzna cineva... sau ceva...

"The Pyre of the New Day" de Catherine Asaro încheie antologia cu o altă poveste impresionantă, în care, pe o planetă a cărei colonizare a eşuat din cauza meschinăriei corporatiste, un tînăr ologit de o maladie stranie înfiripă o poveste de dragoste cu o agentă specială postumană. De remarcat secvenţele de luptă cu încetinitorul - un echivalent literar al tehnicii bullet time din trilogia cinematografică Matrix.

Pe ansamblu, antologia The Mammoth Book of SF Wars merită pe deplin timpul şi atenţia dumneavoastră, întrucît conţine texte de bună şi foarte bună calitate, iar echilibrul dintre povestirile clasice, cele recente şi cele inedite este foarte atent gîndit. Am remarcat şi tehnoredactarea profesionistă, cu un corp de literă prietenos, şi grija cu care antologatorii au introdus la începutul fiecărui text cîte o prezentare atrăgătoare a textului şi autoarei (sau autorului). Puteţi să vă comandaţi un exemplar din această antologie-mamut aici. În ceea ce mă priveşte, am început deja să citesc o altă antologie masivă, The Mammoth Book of Extreme Science Fiction. Dar despre aceea am să vă relatez cu alt prilej...

(P.S. Ediţia a doua a romanelor mele Gangland şi Anul terminal poate fi comandată online, urmînd sugestiile de pe această pagină. Fie că îmi scrieţi numele Pîtea, Pitea, Patea sau Pâtea, vă invit să îmi vizitaţi pagina oficială de web la adresa: http://sites.google.com/site/florinpitea/. Lectură plăcută!)  

Niciun comentariu: