Ieri am aflat despre apariţia numărului 23, iunie-iulie, din revista Helion Online. Editorialul este semnat de criticul literar Cătălin Badea-Gheracostea şi se intitulează "Cîteva cărţi, cîteva tendinţe". Între alte apariţii recente, precum antologia Dincolo de noapte îngrijită de Oliviu Crâznic, Floarea de loldilal de Ana-Veronica Mircea sau Skipper de interzonă de Sebastian A. Corn, domnul Badea-Gheracostea discută şi cîteva aspecte legate de romanul meu Anul terminal:
"Revenind la cărțile scoase în direcțiile divergente de mai sus, sunt cel puțin patru de care trebuie vorbit mai mult. Dinspre “miezul greu” vin Skipper de interzonă a lui Sebastian A. Corn și deja menționata antologie Dincolo de noapte. Dinspre “marginea marginii” – dacă încă se acceptă marginalitatea SF-ului - adică dinspre bibliotecă și universitate, vin Introducere în fantasticul de interpretare a lui Cosmin Perța și Anul terminal de Florin Pîtea. Chiar dacă Introducerea… a apărut în 2011, adevărata ei lansare a fost acum, pentru marele public. După o listă de lecturi care lărgește orizontul ficțiunii speculative, Cosmin Perța lansează o analiză bazată pe concepte noi, foarte bine introduse. Nu se va mai putea face critică actuală, fie ea și pe texte autohtone “recuperatoare”, fără termenii lui Perța. De asemenea, cred că deja Dincolo de noapte a umplut un interval de așteptare întocmai cum Steampunk. A doua revoluție a făcut anul trecut. Ultimele două cărți din lista mea scurtissimă, Skipper…-ul și Anul…, deși provenite, după cum am spus, din zone intenționale divergente, atât auctoriale, cât mai ales editoriale, sunt foarte, foarte asemănătoare – cel puțin în ochii mei. Amândouă sunt lecturi grele, Corn și Pîtea mizează pe inteligența cititorului lor, primul lăsând ne-explicitate o bună parte din conceptele sale prin care își crează lumea și conflictele ei, al doilea printr-o foarte documentată experiență argotică. Dacă sugestia la Corn, în ritmul infernal al acțiunii cu care ne-a obișnuit, trimite într-o poetică nobilă, la un pas de ermetism – paradoxul receptării fiind total -, expresia goală a lui Pîtea, într-un crescendo al acțiunii, trimite la folclorul urban, la un pas de textele hip-hop sau grunge – într-un nu mai puțin complet paradox al receptării. Ambii romancieri contrazic imaginea pe care fandomul o are despre ei, dar este foarte bine, fiindcă nu doar fandomul trebuie să îi citească!"
Vă invit să parcurgeţi articolul integral aici.
Tot în numărul 23 al revistei Helion Online am descoperit, în rubrica "Ştiri SF", un anunţ referitor la lansarea noului meu roman. Anunţul se intitulează chiar Anul terminal şi începe astfel:
"Florin Pitea cu ANUL TERMINAL, apărut de curând la editura bucureșteană Adiosfera, fosta Diasferă, editura condusă de Cristian Cârstoiu, este cartea cea mai bine prizată din lunile mai și iunie."
Continuarea vă invit să o citiţi aici.
În încheiere, ţin să le mulţumesc domnului Cătălin Badea-Gheracostea şi confraţilor mei din redacţia Helion Online pentru bunăvoinţă şi apreciere.
(P.S. Noul meu roman Anul terminal poate fi comandat acum online de pe site-ul Editurii Audiosfera, aici. Fie că îmi scrieţi numele Pîtea, Pitea, Patea sau Pâtea, vă invit să îmi vizitaţi pagina oficială de web la adresa: http://sites.google.com/site/florinpitea/. Lectură plăcută!)
2 comentarii:
Exista si un site de unde putea vedea online unul dintre numerele acestei reviste?
@Liliana Chiar pe primul rînd al articolului am plasat o hiperlegătură la site-ul revistei Helion Online. Daţi click pe legătură şi le veţi vizita site-ul. :)
Trimiteți un comentariu