În octombrie 2017, de la anticariatul Antic ExLibris din București, am cumpărat la preț promoțional o lucrare de nonficțiune a autorului britanic Philip Rawson intitulată: Tantra - The Indian Cult of Ecstasy (Colecția Art + Imagination, Editura Thames & Hudson, Londra, 2012). Am parcurs-o în perioada octombrie-noiembrie 2017.
Și iată ce am aflat:
Într-o formă concisă, volumul Tantra prezintă o tradiție străveche de pe subcontinentul indian, cu influențe de durată în India, Nepal și Tibet. Această tradiție îngemănează filosofia (cu o viziune interesantă asupra relațiilor dintre oameni și Univers), religia și stilul de viață.
Autorul prezintă mai întâi viziunea acestui cult, în versiunile sale hinduistă și budistă, apoi tratează succint despre teme tantrice precum ritualurile, sexualitatea, moartea și focul, diagramele cosmice, corpul subtil, mandalele folosite penru meditație.
Lucrarea se încheie cu sugestii de lectură pe aceeași temă, cu o serie de mulțumiri și cu un index.
Pe de o parte, am apreciat Tantra pentru concizie și claritate - căci domnul Rawson se adresează publicului cititor mediu, din Occident, și ca atare nu abuzează de jargonul de specialitate. Pe de altă parte, trebuie să menționez că lucrarea e imprimată pe coală cretată, de excelentă calitate, și e ilustrată cu o mulțime de fotografii de statuete, stampe, obiecte de cult, diagrame, picturi și basoreliefuri.
Pe ansamblu, cred că Tantra a meritat banii și timpul petrecut cu lectura - mai ales că subiectul e destul de exotic pentru cititorul mediu din țara noastră. În măsura în care voi mai citi și alte cărți pe această temă, probabil veți afla și dumneavoastră la Țesătorul.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu