joi, 7 martie 2013

Gonsar Rinpoche, "Esenţa doctrinei buddhiste" (2005)

În ianuarie 2013, odată cu volumul lui Alan Watts Devino ceea ce eşti am achiziţionat şi o lucrare de Gonsar Rinpoche, Esenţa doctrinei buddhiste - Calea spre trezie (Editura Herald, Bucureşti, 2011), în traducerea lui Mircea Costin Glăvan. Am parcurs-o în două săptămîni. Şi iată ce am aflat:

Volumul începe cu o introducere despre condiţia umană şi despre principalele concepte buddhiste. Urmează o prezentare a textului de bază şi a autorului - "Esenţa reunită" de marele maestru Pabongka Rinpoche.

Secţiunea "Esenţa reunită" e constituită din 20 de versete în tibetană. Fiecare verset este tradus, cu excepţia ultimelor două.

În capitolele ulterioare, fiecare verset este comentat, exemplificat şi explicat pe larg. Acestea poartă titluri sugestive, precum "Maestrul, sursa căii spirituale", "Situaţia noastră actuală", "Pericolul de a cădea în existenţele nefericite" sau "Pregătirea existenţelor viitoare".

Dincolo de viziunea metafizică buddhistă, ceea ce mi s-a părut interesant la acest volum a fost latura psihologică şi etică. Autorul insistă în numeroase rînduri asupra caracterului tranzient al tuturor fenomenelor - inclusiv al stărilor emoţionale - şi asupra interconectării acestora, iar de aici, în secţiuni ca "Renuţarea la samsara" sau "Producerea marii compasiuni", îi îndeamnă pe cititori să nu se cramponeze de o perspectivă îngustă, egoistă, şi să dezvolte compasiune pentru celelalte fiinţe. Argumentele în favoarea altruismului apar şi în capitole precum "Combaterea egoismului", "Cum să ne transformăm mintea" şi "A lua şi a dărui".

Volumul se încheie cu o amplă secţiune de întrebări şi răspunsuri, precum şi cu un glosar de termeni din sanskrită şi tibetană.

Pe ansamblu, Esenţa doctrinei buddhiste este o lectură interesantă, iar mesajul său umanist este demn de luat în seamă. Ar fi fost de dorit ca redactarea ediţiei române să fie făcută cu mai mare atenţie, însă probabil că micile stîngăcii şi erori vor fi eliminate la publicarea unei a doua ediţii a volumului. Online, volumul se poate comanda aici.

(P.S. Ediţia a doua a romanului meu Anul terminal poate fi comandată online, urmînd sugestiile de pe această paginăFie că îmi scrieţi numele Pîtea, Pitea, Patea sau Pâtea, vă invit să îmi vizitaţi pagina oficială de web la adresa:http://sites.google.com/site/florinpitea/. Lectură plăcută!) 

Niciun comentariu: