vineri, 17 mai 2019

Catherine Steiner-Adair - "The Big Disconnect" (2013)

În luna mai 2018, de la anticariatul Antic ExLibris din București, am achiziționat la preț promoțional un exemplar dintr-o ediție cartonată a lucrării: The Big Disconnect - Protecting Childhood and Family Relationships in the Digital Age (Editura Harper, Grupul Editorial HarperCollins, New York, 2013). L-am parcurs în trei săptămâni, în septembrie 2018.

Și iată ce am aflat:

Volumul este scris în colaborare de dr. Catherine Steiner-Adair și Theresa H. Barker. Cea dintâi este psiholog și predă la departamentul de psihiatrie al Școlii de Medicină Harvard.

Introducerea prezintă tema volumului - mai exact, efectele mijloacelor de telecomunicație electronice asupra copiilor și asupra relațiilor de familie, după care examinează latura domestică a revoluției informaționale - anume, invazia jocurilor electronice, tabletelor și telefoanelor mobile inteligente.

Primul capitol tratează despre modul în care înalta tehnologie pune în pericol relația dintre părinți și copii și felul în care dezvoltarea intelectuală și emoțională a copiilor e afectată.

Capitolul al doilea prezintă creierul bebelușilor și modul în care sugarii învață fără aplicații.

Capitolul al treilea, în schimb, discută despre copii între trei și cinci ani și despre atracția pe care aceștia o simt pentru telefoane mobile și pentru tablete.

Capitolul al patrulea se ocupă de copii între șase și zece ani. La acea vârstă, copilăria e accelerată, iar părinții ar trebui să știe când să impună o pauză și când să le lase timp de joacă copiilor.

Capitolul al cincilea tratează despre preadolescenți - unsprezece până la treisprezece ani - și despre modul în care expunerea mediatică a acestora îi grăbește înainte de vreme pe calea către maturizare.

Capitolul al șaselea prezintă dificultățile adolescenței într-o epocă în care tehnologia amplifică tentațiile și necazurile.

Capitolul al șaptelea inversează perspectiva și ne ajută să înțelegem cum îi percep adolescenții pe părinți - înspăimântători, dezaxați sau neinformați.

Capitolul al optulea, în schimb, oferă sugestii pentru o familie durabilă și pentru transformarea tehnologiei într-un aliat pentru intimitate, creativitate și comunitate.

Volumul se încheie cu o pagină de mulțumiri, cu o bogată secțiune de note, cu o bibliografie și cu un indice alfabetic.

Am apreciat The Big Disconnect din mai multe motive:

În primul rând, materialul prezentat este bine organizat și inteligibil.

În al doilea rând, fiecare stagiu de dezvoltare prezentat se sprijină pe bogata experiență profesională a principalei autoare, iar studiile de caz aduse în discuție sunt relevante.

De asemenea, pe parcursul cărții sunt subliniate în repetate rânduri necesitatea responsabilității și implicării părinților în procesul de creștere și educare al copiilor, respectiv importanța dezvoltării inteligenței emoționale și a discernământului copiilor și adolescenților în paralel cu educația formală.

Nu în ultimul rând, merită apreciată forma de prezentare a lucrării: volum cartonat, supracopertă color lăcuită, hârtie de bună calitate, tehnoredactare aerisită.

Ca urmare, vă recomand și dumneavoastră The Big Disconnect și voi păstra exemplarul meu în bibliotecă drept material de referință. Mai am câteva lucrări despre efectele psihologice și sociale ale tehnologiei informaționale, însă despre acelea vom discuta cu alte ocazii. 

Niciun comentariu: