joi, 25 aprilie 2019

Chris Anderson, "TED Talks" (2016)

La jumătatea lunii septembrie 2017, prin amabilitatea importatorilor mei preferați de la Nautilus, am achiziționat un volum de nonficțiune intitulat: TED Talks - The Official TED Guide to Public Speaking (Nicholas Brealey Publishing, Londra, 2016). Autorul, domnul Chris Anderson, este directorul organizației TED, care găzduiește conferințe anuale pe teme de tehnologie, educație și design și care întreține site-ul cu același nume, dedicat prezentărilor publice de la aceste conferințe.

Am parcurs volumul în intervalul octombrie-decembrie 2018. Și iată ce am aflat:


Prologul prezintă motivele pentru care discursul public a revenit în actualitate în epoca Internetului și modul în care conferințele TED au fost organizate an de an.

Partea întâi tratează despre baza discursurilor TED - elemente fundamentale precum aptitudinea de a face prezentări în public, construirea ideilor, stiluri de discurs ce trebuie evitate, precum și necesitatea unui fir călăuzitor central în fiecare discurs.

Partea a doua tratează despre uneltele discursului - căi de a stabili conexiuni cu publicul, metode de a construi o narațiune în discurs, moduri de a explica unele concepte pe înțelesul nespecialiștilor, metode de persuasiune, respectiv necesitatea unei revelații în prezentarea publică.

Partea a treia prezintă procesul de pregătire - recomandări pentru diapozitive și videoclipuri, scenarii scrise, repetiții înaintea prezentării, strategii de deschidere și strategii de încheiere.

Partea a patra se concentrează asupra prezenței pe scenă a vorbitorului - ținuta vestimentară, pregătirea mentală, accesoriile de pe scenă, tonul vocii, limbajul corpului și inovații în privința formatului prezentării.

Partea a cincea conține niște reflecții pe marginea renașterii discursului public, a importanței prezentărilor publice și a conferințelor de tip TED, respectiv cu privire la cât de necesar este ca fiecare dintre noi să se implice în diseminarea ideilor de care ne pasă.

Volumul se încheie cu o pagină de mulțumiri, cu o listă a discursurilor TED la care se face referire în carte, respectiv cu un indice alfabetic.


Am apreciat lucrarea domnului Anderson din mai multe motive:

Mai întâi, pentru că am vizitat în repetate rânduri site-ul TED.com și am vizionat zeci (dacă nu sute) de prezentări publice de la conferințe TED și TEDx. De această dată, domnul director ne-a oferit șansa să aflăm dinăuntru ce implică astfel de prezentări.

Apoi, am apreciat faptul că volumul e organizat într-o manieră practică și inteligibilă, pentru a-l ajuta pe cititor să parcurgă toate etapele necesare de la idee la o prezentare publică de efect.

Totodată, m-a bucurat că pentru fiecare capitol au fost prezentate nu o rețetă unică, ci mai multe opțiuni, dintre care cititorul poate alege una în funcție de personalitatea și de aptitudinile fiecăruia. De asemenea, opțiunile sunt însoțite de studii de caz, cu exemple din discursuri ale unor persoane celebre, de la Sir Ken Robinson la Monica Lewinsky și de la Jamie Oliver la Bill Gates.

Nu în ultimul rând, am apreciat faptul că, pe alocuri, autorul i-a invitat pe colaboratori din organizația TED să trateze, din postura de specialiști, despre anumite chestiuni specifice.

Și, dincolo de conținutul lucrării, transpare din fiecare pagină a cărții și rămâne multă vreme în memoria cititorilor pasiunea pe care o are domnul Chris Anderson pentru transmiterea ideilor prin discurs.

Vă recomand și dumneavoastră volumul TED Talks, atât pentru valoarea sa formativă, cât și pentru calitatea lui informativă. Puteți comanda un exemplar aici.

Niciun comentariu: