duminică, 17 decembrie 2017

Jerry Ewing, "Metallica - The Story of Heavy Metal's Biggest Band" (2015)

În decembrie 2016, de la anticariatul Antic ExLibris din București, am achiziționat la preț promoțional un exemplar dintr-un volum de Jerry Ewing intitulat: Metallica - The Story of Heavy Metal's Biggest Band (Editura Carlton, Londra, 2015). De parcurs, am apucat să îl parcurg abia în iunie 2017.

Și iată ce am aflat:

Metallica...  este un album pentru măsuța de cafea - cartonat, cu supracopertă alb-negru lăcuită, imprimat pe coală cretată, în condiții tipografice excelente.

Conținutul albumului este structurat în capitole. După "Introducere", cititorii află despre "Anii timpurii" ai formației, despre "Anii 1980", "Anii 1990", respectiv despre "Anii 2000". Un capitol aparte se ocupă de curentul "Thrash Metal & Bay Area", iar altele de înregistrările "Bootleg" și de aparițiile în concert ale formației - "Metallica Live".

Secțiuni distincte le sunt dedicate membrilor formației - Cliff Burton, Kirk Hammett, Robert Trujillo, James Hetfield și Lars Ulrich. O altă secțiune prezintă foști membri ai trupei, precum Dave Mustaine sau Jason Newsted.

De asemenea, unele secțiuni le sunt dedicate albumelor de studio ale formației, de la Kill 'Em All și Ride the Lightning la Death Magnetic și Lulu. Albumul se încheie cu o... rockografie.

Asemenea altor volume din seria de la Carlton Books, Metallica...  prezintă o mulțime de fotografii de arhivă - instantanee din concerte, imagini din culise, afișe, materiale promoționale, bilete (inclusiv un bilet de la ultimul concert în care a apărut regretatul basist Cliff Burton), fotografii de studio. În ton cu originile blue collar ale curentului thrash metal, bună parte dintre fotografii sunt alb-negru, iar unele dintre cele color sunt desaturate de culoare.

Spre deosebire de Pink Floyd - Giants of Rock, nu toate paginile au text alb imprimat pe fundal negru. Mai degrabă, paginile cu fundal alb alternează cu cele cu fundal negru, iar lectura nu e chiar atât de obositoare.

Am apreciat Metallica... pentru informațiile conținute și pentru stilul prezentării. (Dacă doriți, puteți comanda un exemplar aici.) Nu veți fi surprinși dacă am să vă anunț că în bibliotecă mai am câteva volume dedicate formației Metallica. Însă despre acelea rămâne să discutăm cu alte ocazii.

Un comentariu:

Rent a car Bucuresti spunea...

Foarte interesanta cartea.