joi, 20 aprilie 2017

R. Ormiston & N. M. Wells, "William Morris" (2013)

Dacă ați parcurs postările recente de la Țesătorul, e posibil să fi rămas cu impresia că, de la editura Flame Tree Publishing, nu am cumpărat decât albume despre dragoni, artă fantastică, steampunk și distopii. Nu e chiar așa. De fapt, în 2016, am achiziționat din anticariatul Antic ExLibris din București, la preț promoțional, un album realizat de Rosalind Ormiston și Nicholas Michael Wells, William Morris - Artist, Craftsman, Pioneer (Flame Tree Publishing, Londra, 2013). L-am parcurs în două zile la mijlocul lunii ianuarie 2017.

Și iată ce am aflat:

"Introducerea" prezintă pe scurt importanța lui William Morris (1834-1896) în contextul epocii victoriene și al unei renumite mișcări artistice.

O secțiune amplă detaliază "Viața și opera", punând accentul asupra activității lui William Morris ca proiectant de hârtie de tapet, țesături, tapiserii, mobilier, ceramică, dar amintind și realizările sale ca eseist, romancier, poet, activist politic și pictor.

A doua secțiune majoră a albumului tratează despre "Arte și meșteșuguri", o mișcare artistică semnificativă din a doua jumătate a secolului al nouăsprezecelea în care William Morris a jucat un rol de frunte.

Aproape pe fiecare pagină a volumului veți găsi imagini cu lucrările artistului britanic, dar și reproduceri ale unor lucrări create de colaboratori ai săi, precum Dante Gabriel Rosetti, Charles Voysey, John Henry Dearle, Edward Burne-Jones, respectiv de fiica sa, May Morris.

Albumul se încheie cu sugestii de lecturi suplimentare referitoare la William Morris și la mișcarea "Arte și meșteșuguri", cu o secțiune de mulțumiri și cu un foarte util index.

Ceea ce am remarcat, pe de o parte, a fost organizarea materialului în capitole și secțiuni scrise accesibil și tehnoredactate elegant. Pe de altă parte, bogăția imaginilor artistice din album, redate în înaltă definiție, este cu adevărat copleșitoare. Retrospectiv, e uimitor cum, într-o viață nu foarte lungă, un om talentat și disciplinat a reușit să exceleze nu într-un singur domeniu, ci în zece. (Dacă doriți să aflați toate detaliile, puteți comanda un exemplar din albumul William Morris aici.)

Cât despre mișcarea artistică promovată cu asiduitate de artistul britanic, "Arte și meșteșuguri" avea să treacă Marea Mânecii și, transformată, să devină celebră în Europa continentală și în lume sub numele de "Art Nouveau".

Dar despre subiectul acesta rămâne să discutăm cu alte ocazii. 

Niciun comentariu: