miercuri, 30 ianuarie 2013

Alan Watts, "Devino ceea ce eşti" (1995)

Prin 1987, datorită doamnei profesoare Marina Istrate, am avut ocazia să citesc o carte de Alan Watts intitulată The Way of Zen. Spre finalul lunii ianuarie, am achiziţionat un alt volum de acelaşi autor, Devino ceea ce eşti (Colecţia Metanoia, Editura Herald, Bucureşti, 2012). L-am parcurs în cîteva zile. Să vă spun şi dumneavoastră ce am aflat:

Introducerea, scrisă de Mark Watts, ne informează că volumul cuprinde mai multe eseuri şi articole, dintre care unele au fost pregătite iniţial pentru a fi prezentate la un radio local din San Francisco în anii 1950, iar altele au apărut în publicaţii de specialitate.

Eseurile variază ca dimensiuni - unele cuprind zece sau douăsprezece pagini, altele sînt de numai o pagină. Unele dintre ele tratează despre buddhismul Mahayana, altele despre buddhismul Zen, unele despre creştinism, iar altele despre filosofie. Unul destul de interesant examinează relaţia dintre psihanaliză şi mitologii, iar un altul, intitulat "Al doilea nemuritor", este o frumoasă parabolă taoistă despre aflarea Căii.

Tema comună a celor mai multe dintre articole o reprezintă eliberarea, sau trezirea, sau mîntuirea, sau iluminarea - termeni diferiţi pentru o stare de spirit pe care Alan Watts o examinează sub multiple aspecte, din mai multe perspective tradiţionale.

Stilul este clar şi elegant. Din păcate, traducerea şchioapătă pe alocuri, iar redactarea literară s-ar fi putut face cu mai multă grijă. Pe ansamblu, volumul a meritat timpul şi banii, căci Devino ceea ce eşti s-a dovedit a fi o lectură agreabilă. (La un preţ modic, îl puteţi comanda şi online aici.) Probabil voi căuta în librării şi ediţia română a lucrării The Way of Zen, care are avantajul de a fi mai unitară şi mai bine organizată. Dar despre acest subiect vom discuta cu altă ocazie...

(P.S. Ediţia a doua a romanului meu Anul terminal poate fi comandată online, urmînd sugestiile de pe această paginăFie că îmi scrieţi numele Pîtea, Pitea, Patea sau Pâtea, vă invit să îmi vizitaţi pagina oficială de web la adresa:http://sites.google.com/site/florinpitea/. Lectură plăcută!)

3 comentarii:

Anonim spunea...

Ca de la un pasionat de Alan Watts la altul, vă anunț că Editura Herald a mai publicat o carte a marelui orientalist - Cartea depre acel tabu care te împiedică să afli cine ești...

Florin Pîtea spunea...

Vă mulţumesc pentru informaţie. :)

Samsara spunea...

Ai cumva vreo carte de-a lui Alan în format pdf?