luni, 14 martie 2016

Țesătorul în "Revista de suspans"

Ieri am aflat că, în numărul din martie 2016 al Revistei de suspans, subsemnatul a avut parte de un tratament cu totul special.

Astfel, doamna redactor-șef a publicației, Cezarina Nicolae, mi-a luat un interviu intitulat "De ce să nu ne facem auzită vocea cât timp avem ocazia?" Îl puteți citi aici.

Pe de altă parte, doamna Ana-Maria Codescu a scris o cronică amplă, "Steampunk încapsulat", dedicată celui mai recent volum al meu, Delirul încapsulat. Îi mulțumesc pe această cale pentru apreciere, iar pe dumneavoastră vă invit să parcurgeți cronica aici.

Nu în ultimul rând, aceia dintre dumneavoastră care au rămas cu impresia că Delirul încapsulat s-a terminat prea repede au ocazia să citească în avanpremieră  o schiță din al doilea volum al seriei "Cartea cu scoarțe de argint, ferecate", intitulată "Motanul".

Le adresez mulțumirile mele persoanelor din colectivul de redacție al Revistei de suspans, iar pe dumneavoastră vă invit să parcurgeți numărul 24 al acestei publicații.

P. S. Volumul Delirul încapsulat poate fi comandat aici.

sâmbătă, 5 martie 2016

Sean Wallace (ed), "The Mammoth Book of Steampunk Adventures" (2014)

Despre  antologia lui Sean Wallace The Mammoth Book of Steampunk Adventures (Editura Constable & Robinson, Londra, 2014) am aflat dintr-o discuție cu bunul meu prieten Tudor Popa referitoare la prezentarea grafică a volumului meu Delirul încapsulat. Ulterior, în noiembrie 2015, am achiziționat un exemplar prin amabilitatea importatorilor mei preferați de la Nautilus. L-am parcurs în ianuarie 2016.

Și iată ce am aflat:

"Introducerea" îi aparține celebrei antologatoare Ann VanderMeer. Pe de o parte, aflăm despre unele texte importante din antologie. Pe de alta, ni se spune că nu se poate reduce curentul literar steampunk la Anglia victoriană - iar unele povestiri antologate o dovedesc din plin.

"Love Comes to Abyssal City" de Tobias S. Buckell are acțiunea plasată într-un oraș presurizat construit într-un canion. Viața protagonistei, Tia, este dată peste cap de sosirea unui străin neconvențional și atrăgător, Riun.

"A Mouse Ran Up the Clock" de A. C. Wise are, în schimb, un aer dieselpunk, căci personajele principale, Simon Shulewitz și Itzak Chaim Bielski, construiesc creaturi biomecanice care ajută poliția unui imperiu european de modă veche să spioneze o minoritate etnică încarcerată într-un ghetou.

"Tanglefoot" de Cherie Priest, pe de altă parte, prezintă tribulațiile unui orfan inventator, Edwin, și ale protectorului său, Dr. Smeeks, atunci când prietenul mecanic al celui dintâi dezlănțuie haosul în spitalul de boli nervoase al celui din urmă.

"Benedice Te" al regretatului autor american Jay Lake este una dintre povestirile remarcabile din această antologie. Protagonistul, Algernon Black-Smith, este un agent al Serviciului Secret Britanic într-o misiune neoficială în Texas. Pe măsură ce se desfășoară acțiunea, agentul descoperă o conspirație menită să îl înlăture, iar cititorii constată că lumea unde e plasată intriga se află pe firul unei istorii alternative.

"Five Hundred and Ninety-Nine" de Benjanun Sriduangkaew este greenpunk (în maniera creațiilor lui Paolo Bacigalupi), nu steampunk. Astfel, acțiunea e situată în Thailanda, într-un viitor apropiat, după ce o molimă a exterminat majoritatea bărbaților, resursele de țiței s-au împuținat teribil, iar civilizația s-a reîntors la tehnologii comparabile cu cele victoriene. În acest cadru, iubirea neîmpărtășită a protagonistei Nathamol, frământările sociale care îi afectează viața și planurile de răzbunare pe care le pune în practică ating o cotă ridicată de dramatism.

Protagonista-naratoare din "Smoke City" de Christopher Barzak relatează cum și-a pierdut soțul într-un accident minier și cum a făcut față unui lung șir de pețitori nedoriți.

"Harry and Marlowe and the Talisman of the Cult of Egil" de Carrie Vaughn răstoarnă în schimb unele stereotipuri din seria de filme dedicate arheologului Indiana Jones - căci personajul aventuros care subtilizează artefactele străvechi și înfruntă triburi sălbatice e de genul feminin, iar cel care îl însoțește și îl ajută să iasă cu bine la liman este de genul masculin.

"Anna in the Moonlight" de Jonathan Wood este un alt text memorabil, demn de a doua lectură. Aparent, este despre Primul Război Mondial (versiunea de tranșee de pe Frontul de Vest), însă, treptat, cititorii constată că protagonistul Frank luptă într-un război al fundamentaliștilor religioși contra unor postumani cărora li s-au grefat membre de animale - iar conflictul a sfâșiat în două Marea Britanie.

"Edison's Frankenstein" de Chris Robertson este o povestire polițistă plasată în Expoziția de la Chicago - dar pe firul unei istorii alternative unde o sursă de energie neconvențională a aruncat electricitatea în desuetudine, Nikola Tesla a devenit autor de ficțiune speculativă, iar Thomas Edison este... victima.

"The Canary of Candletown" de C. S. E. Cooney este aproape de capătul punk al spectrului tematic steampunk, căci unul dintre principalele personaje feminine este o sindicalistă germană, Wunderlich, familiarizată cu Marx, cu Engels și cu scrierile lor.

"Green-Eyed Monsters in the Valley of Sky, An Opera" de E. Catherine Tobler este în schimb o extravaganță ce îmbină orașe zburătoare, saurieni mecanici, păduri luxuriante sud-americane și rivalitatea între două dive de operă.

"Selin That Has Grown in the Desert" de Alex Dally MacFarlane contrastează cu textul precedent tocmai prin lipsa de exuberanță. Protagonista, Dursun, este o adolescentă dintr-un trib nomad, în Asia Centrală, iar legătura poveștii ei cu tematica steampunk e mai degrabă firavă - câteva jucării mecanice zoomorfe aduse de soția unui negustor.

Povestirea "The Clockworks of Hanyang" e plasată într-un cadru și mai exotic - în Coreea, la Seoul. Protagonistul, Charles Lasher, pare să fie asistentul american al unui detectiv particular scoțian, James MacMillan. Doar că cei doi sunt prinși într-o răscoală a automatelor împotriva oamenilor, iar Lasher are revelația că de fapt este un android căruia detectivul i-a întunecat mintea pentru a-l ține pe post de slujitor.

"The Curse of Chimère" de Tony Pi implică tot o investigație polițistă, însă una care îmbină magia antică și... cinematografia color.

"Memories in Bronze, Feathers and Blood" de Aliette de Bodard e situată, ca și contribuția autoarei la The Mammoth Book of Steampunk, într-o lume alternativă unde civilizațiile precolumbiene au continuat până în prezent. De această dată, un veteran de război, Nezahual, și creațiile sale biomecanice înaripate se confruntă cu însuși zeul Soarelui, Tonatiuh.

"The Return of Chérie" de Nisi Shawl mută acțiunea dincoace de Atlantic, în Congo, unde, în pragul Primului Război Mondial, marile puteri europene caută să câștige influență economică și militară într-o fostă colonie belgiană care și-a câștigat recent independența.

"On the Lot and in the Air" de Lisa L. Hamilton e o transpunere steampunk a fabulei "Corbul și vulpea" în care corbul face parte dintr-un spectacol de bâlci, iar vulpea are nevoie de o roată dințată pentru a-și reîntregi mecanismul ce-i acționează protezele și a se ridica în sfârșit din scaunul cu rotile.

"Terrain" de Genevieve Valentine se înscrie în ramura Weird West a curentului literar steampunk. Personalele principale formează o mică comunitate diversă la marginea unui orășel, iar presiunile exercitate de reprezentanții unei companii de căi ferate îi supun la grele încercări.

"I Stole the DC's Glasses" de Sofia Samatar îmbină tematica steampunk și stilul slipstream într-un text îngrijit, dar cam lipsit de substanță.

"The Collier's Venus (1893)" de Caitlín R. Kiernan o să vă dea în schimb fiori reci pe șira spinării. Profesorul Ogilvy din Colorado, întemeietorul și îngrijitorul unui muzeu geologic, se confruntă cu o entitate feminină supranaturală ce pare să traverseze erele geologice și să le absoarbă energia interlocutorilor într-un mod inexplicabil și terifiant.

"Tick Tock Girl" de Cat Rambo, pe de altă parte, prezintă în maniera succintă a romanelor condensate create de J. G. Ballard istoria unei super-eroine mecanice create de o sufragetă.

K. W. Jeter, unul dintre întemeietorii curentului literar steampunk, contribuie la sumarul antologiei cu o povestire, "La Valse", în care aerul belle époque al aristocrației unei țări central-europene se întâlnește cu o revoltă mocnită a servitorilor și a proletariatului.

"The Governess and the Lobster" de Margaret Ronald este o bijuterie literară în care se îmbină tema din O coardă prea întinsă, tonul umoristic din "Stafia familiei Canterville", atmosfera din seria Orașele Obscure și stilul epistolar din Legăturile primejdioase. Ca și alte câteva povestiri și nuvele din această antologie, "The Governess..." invită și recompensează o a doua lectură.

"Beside Calais" de Samantha Henderson prezintă o realitate alternativă în care, în preajma Primului Război Mondial, avioane sălbatice sunt prinse în capcane, îmblânzite și încurajate să se înmulțească. Doar că umbra războiului care stă să înceapă întunecă traiul de la ferma de avioane a protagonistei, Claire, iar interesele marilor administrații de stat zdrobesc destinele micilor fermieri.

Ultimul text din antologie, "Good Hunting", îi aparține lui Ken Liu. Protagonistul, Liang, își câștigă traiul alături de tatăl său ca vânător de fantome. În secret, Liu are o idilă cu o femeie-demon ce se poate transforma în vulpe, Yan. Din păcate, venirea europenilor și construirea unei căi ferate ce nu ține seamă de energiile telurice alungă fantomele și blochează transformările supranaturale, așa încât, după cincisprezece ani, cei doi se stabilesc în Hong Kong - el, ca mecanic, ea, ca prostituată. Și dacă geniul ingineresc al lui Liang i-ar permite lui Liang să o transforme pe Yan într-o supervulpe biomecanică?

Antologia se încheie cu note biobibliografice despre antologator, despre autoare și autori.

Pe ansamblu, am rămas cu o opinie ambivalentă de pe urma lecturii. Câteva dintre textele din cuprins mi s-au părut memorabile și demne de a fi recitite. Majoritatea pot fi însă calificate drept literatură de consum - decente, îngrijite, dar nu spectaculoase. Așa cum ni s-a spus în introducere, genul steampunk a ajuns la maturitate și a căutat să se diversifice tematic și stilistic. Din păcate, tocmai ceea ce mă atrăsese inițial la curentul acesta literar (tratarea ucronică a personalităților literare și artistice vitoriene) pare să se fi disipat de-a binelea. Ca urmare, imediat după ce am încheiat lectura acestui volum, am început să citesc o altă antologie, mai pe măsura orizontului meu de așteptare: The Mammoth Book of Dickensian Whodunits. Dar despre aceea am să vă relatez cu altă ocazie.

(P. S. Cel mai recent volum al meu, Delirul încapsulat, poate fi comandat aici.)